Різновиди хвороб
Коронавірусна інфекція
Китайський коронавірус – нова небезпечна хвороба, епідемія якої загрожує світу. Які причини, ознаки та симптоми коронавірусу, як розпізнати це захворювання і як можна захистити себе, щоб не заразитись. Дізнайтесь про це у нашій статті.
Коронавірус 2019-2020 року, або китайський коронавірус – це новий вид вірусу, що вперше був зафіксований серед людей у Китаї в місті Ухань наприкінці 2019 року та став сьогодні причиною масштабного спалаху респіраторних захворювань із важкими ускладненнями і високою смертністю. Вірус належить до родини коронавірусів і ще недостатньо вивчений.
Що таке коронавірус та коронавірусна інфекція?
Коронавірус – це родина вірусів, що станом на січень 2020 року налічує 39 видів. Коронавірус містить позитивну одноланцюгову РНК, а оболонка вірусу під мікроскопом має вигляд корони – звідси й назва родини. Коронавірус викликає коронавірусну інфекцію.
Коронавірусні інфекції проявляються як звичайна гостра респіраторна інфекція (ГРВІ), так і діареєю (проносом) та утрудненим диханням (дихальна недостатність), що характерні для так званого «близькосхідного респіраторного синдрому (MERS-CoV)», а також можуть бути причиною важкої пневмонії (запаплення легенів) при тяжкому гострому респіраторному синдромі SARS-CoV.
Як передається коронавірус?
Відомо, що коронавіруси присутні в ареалі тварин, деякі з них мутували і стали заразними для людини. Відповідно, коронавірусна інфекція є зооантропонозом, тобто можливе зараження від тварини та від людини.
Отже, імовірна передача коронавірусу від тварини до людини та поміж людьми:
при контакті з хворим на коронавірусну інфекцію – через краплі його слини;
при безпосередньому контакті із зараженими тваринами – через немиті руки;
при вживанні сирих або недостатньо термічно оброблених м’ясних і рибних продуктів, яєць – якщо ці тварини чи птахи були уражені коронавірусом.
Оскільки новий китайський коронавірус ще перебуває у процесі дослідження, ученими достеменно ще не виділено всіх тварин групи ризику. Проте вже зрозуміло, що значно більшу епідеміологічну небезпеку становить поширення вірусу саме від людини до людини – через респіраторний механізм передачі.
Ознаки та симптоми коронавірусу
Коронавірусні інфекції можуть мати клінічні прояви різного перебігу та різного ступеня важкості.
Прояви звичайної гострої респіраторної інфекції (ГРВІ):
гарячка;
головний біль;
сухий кашель;
закладеність носа;
біль у горлі;
порушення дихання.
Прояви, визначені як Близькосхідний респіраторний синдром (MERS-CoV):
гарячка;
кашель;
діарея;
порушення дихання;
можлива смертність (у третини хворих, особливо на тлі супутніх хвороб).
Прояви, визначені як Тяжкий гострий респіраторний синдром (SARS-CoV):
грипоподібні прояви, гарячка понад 38 °C;
біль у м’язах;
слабкість, сонливість;
головний біль;
біль у горлі;
проблеми з диханням, розвиток дихальної недостатності;
розвиток вірусної пневмонії, що швидко переходить у бактеріальну;
висока ймовірність смерті.
Як уже повідомляє ВООЗ, інкубаційний період, тобто період від зараження китайським коронавірусом до появи перших ознак хвороби, триває від 2 до 10 днів, хворі в інкубаційний період є потенційно заразні. Цей коронавірус найчастіше спричиняє стрімкий розвиток пневмонії (запалення легенів), що має важкий перебіг і може спричинити смерть.
Профілактика коронавірусу.
Як захистити себе від хвороби?
Існуючі вакцини не є ефективні для профілактики нового виду коронавірусу. Вчені тільки-но розпочали роботу в цьому напрямку.
Проте захистити себе від хвороби, спричиненої коронавірусом, можна, дотримуючись таких рекомендацій:
утриматися від поїздок до Китаю на момент спалаху інфекції;
уникати контакту з будь-яким хворим на ГРВІ (карантинні заходи);
регулярно мити руки з милом – ретельно, до 1 хвилини, особливо після контакту з будь-яким хворим на ГРВІ;
при контакті з будь-яким хворим на ГРВІ уникати потрапляння капель слини хворого на слизові оболонки та інші поверхні тіла;
не торкатися немитими руками очей, носа, рота – вірус може проникати через слизові оболонки;
користуватися деззасобами; провітрювати і здійснювати вологе прибирання приміщень, де перебував хворий;
правильно використовувати медичні маски (хворі та близьке оточення, що контактує з ними, медперсонал) – доцільно у приміщенні, міняти через кожні 30 хвилин;
хворому з будь-якими ознаками ГРВІ обов’язково користуватися одноразовими хустинками, прикривати рот і ніс при кашлі, чханні;
не вживати погано термічно оброблені м’ясні, рибні продукти, яйця; правильно приготовані страви з м‘яса та яєць можна безпечно вживати.